Over ons

Begin het jaar 2020 hebben wij, Patricia Spoelstra en Cyrus Kruis het bedrijf "Sail Events Friesland" gestart. In de zomer van 2019 is het in ons hoofd ontstaan. Maar eigenlijk al vele jaren eerder. Het zeilen op grote platbodems is al jarenlang een grote hobby en passie van de schipper Cyrus Kruis. Hij heeft van jongs af aan het leven op het water in Friesland beleefd. Van kleine zeilbootjes tot later grote platbodems. Al meer dan 15 jaar doet Cyrus mee aan de Zeilwedstrijden met Skûtsjes. Eerst in de IFKS en later de SKS. Nu zeil ik mee op het SKS Skûtsje van Woudsend, De Klaas van der Meulen genoemd. Verder heb ik jarenlang ervaring in het onderwijs als lesgever en in verschillende sporten als coach. Ik weet wat het is om mij voor te bereiden op wedstrijden. Ik ben graag competitief maar ook voor de ontspanning op een schip zeilen of varen is iets waarin ik iedere keer weer ervaar wat een prachtige provincie Friesland is. Fryslân heeft heel veel te bieden voor de watersporter of passend die de watersport wil ervaren. Als schipper kan ik mij goed bewegen binnen groepen. Ik kan daarin leiding nemen en richting geven aan een team aan boord. Mijn Duitse taalvaardigheid is bijna net zoals mijn manier van uitdrukken in het Nederlands of Fries. Dit is voor de Duitse gasten aan boord erg prettig en er zal geen enkele taalbarrière zijn.

Patricia is manager in grote bedrijven. Ze is helder en altijd duidelijk in communicatie. Ze kan doelen stellen vanuit het "Wat en Hoe" en brengt dit over binnen het bedrijf. Ze is analytisch en "down to earth". Belangrijk is dat ze ontzettend van water houdt en weet wat het varen op een schip als de "Blaauwe Walvisch" inhoudt. Ze heeft een lach die niemand ontgaat. Ze is scherp van tong en ziet bijna alles. Het ontstaan van dingen, de ontwikkeling naar een doel of het realiseren van een ontstaan idee. Ze kan het zich voorstellen hoe iets zou kunnen gaan verlopen en neemt mensen daarin mee. Ze zal van een enorme waarde zijn achter de schermen bij het uitbouwen en verfijnen van het concept; Zeilen met gasten met Lemsteraak als unieke belevenis in Friesland.

Als eerste zijn we begonnen met het zoeken van een speciale uitvoering van een Lemsteraak. Via makelaar 'Dirk Blom" van de, in de akenwereld heel bekende familie, "Blom" die de zogenoemde "Blomaken" bouwt, hebben we vele aken gezien.

Uiteindelijk is het de "Blaauwe Walvisch" geworden. Een prachtig degelijk gebouwd schip in topconditie met veel mooie details in hout- en lakwerk. Er is veel gebruik gemaakt van teak en binnen is goed daglicht door subliem gemaakte koekoeken (vensters aan dek) en de zeer ruime kajuit, (salon) is wel voor 13 personen mogelijk.

We wilden een aak met een grote kuip. Want met gasten varen wil je het liefst mee vanuit een grote kuip. Er is daar veel te beleven en je wilt namelijk ook prettig en ruim zitten. Het bedienen van de zeilen en de zwaarden als ook het navigeren en het besturen van het schip met het grote stuurrad gebeurt vanuit de kuip. Vanaf het achterschip is een heel goed overzicht naar voren. Dat maakt dat je heel goed kunt zien wat er allemaal voor moois om je heen is.

De opbouw van het schip is verlaagd uitgevoerd. Dit is mede gedaan omdat het een getekend schip is van de geprezen ontwerper "André Hoek". Deze Lemsteraak van "Hoek" is een snel wedstrijdschip. Met verlengde mast en sets wedstrijdzeilen. Hydraulische lieren en zwaarden maken het voor de gasten en schipper niet al te zwaar werk. De lieren en het kompas maar ook andere delen zoals de zwaarden en details aan dek zijn gemaakt van brons en messing. Dit brons en messing zullen we gaan polijsten zodat dit het schip uniek zal maken door de prachtige glans en kleur. Niet veel schepen varen er op deze manier bij.

Het schip heeft een uitgebreide kombuis (keuken) met driepits gasstel, een oven, veel koelingscapaciteit, een kachel aan boord, tv, beamer, elektrisch toilet, douche, wastafel, veel kastruimte, ruime salon, drie hutten met in totaal zeven kooien (bedden). Overal is er ruim stahoogte benedendeks, zelfs tot in het vooronder (helemaal voorin het schip bij de voorste hut). Het oogt allemaal licht en fris met alles een klassiek modern tintje. Kortom een heel speciaal varend huis op het water. Wij begroeten graag iedereen die bij ons aan boord wil komen om een prachtige ervaring rijker te worden!

Chat met ons
online
Wat kunnen we voor u betekenen?
07:04