Over Cyrus en
Patricia

De start van Sail Events Friesland

Begin het jaar 2020 hebben Patricia Spoelstra en schipper Cyrus Kruis het bedrijf Sail Events Friesland gestart. In de zomer van 2019 is het in ons hoofd ontstaan. Maar het zaadje was eigenlijk al vele jaren eerder geplant. Het zeilen op grote platbodems is al jarenlang een grote hobby en passie van Cyrus. Van jongs af aan is hij opgegroeid met het leven op het water in Friesland: van kleine zeilbootjes tot grote platbodems.

Als eerste zijn we begonnen met het zoeken van een speciale uitvoering van een Lemsteraak. Via makelaar Dirk Blom hebben we veel aken gezien. Blom is een bekende familie in de akenwereld. Uiteindelijk is het de Lemsteraak de “Blaauwe Walvisch” geworden en zo is Sail Events Friesland officieel geboren.

Over de Blaauwe Walvisch

Lemsteraak de Blaauwe Walvisch is een prachtig, degelijk gebouwd schip in topconditie en met veel mooie details in hout- en lakwerk. Er is veel gebruik gemaakt van teakhout. In het schip van Sail Events Friesland is goed daglicht door subliem gemaakte koekoeken (vensters aan dek). De zeer ruime kajuit (salon) is wel voor 13 personen toegankelijk.

Grote kuip

We wilden graag een aak met een grote kuip voor Sail Events Friesland. In de kuip is veel te beleven en je wilt prettig en ruim zitten met je gasten. Het bedienen van de zeilen en zwaarden en het navigeren en besturen van het schip met het grote stuurrad gebeurt ook vanuit de kuip. Vanaf het achterschip heb je een prachtig overzicht naar de voorkant van het schip. Dat zorgt ervoor dat je heel goed kan zien wat er allemaal voor moois om je heen is.

Nu zeil ik mee op het SKS Skûtsje van Woudsend, De Klaas van der Meulen genoemd. Verder heb ik jarenlang ervaring in het onderwijs als lesgever en in verschillende sporten als coach. Ik weet wat het is om me voor te bereiden op wedstrijden. Ik ben graag competitief, maar ik houd er ook van om ontspannen op een schip te zeilen of te varen. Dan ervaar ik iedere keer weer wat een prachtige provincie Friesland is. Als schipper kan ik mij goed bewegen binnen groepen. Ik kan daarin leiding nemen en richting geven aan een team aan boord. Mijn Duitse taalvaardigheid is bijna net zoals mijn manier van uitdrukken in het Nederlands of Fries. Dit is voor de Duitse gasten aan boord erg prettig en er zal geen enkele taalbarrière zijn.

Cyrus Kruis - Kapitein

Benieuwd naar de ‘Blaauwe Walvisch’?

De opbouw van het Sail Events Friesland schip is verlaagd uitgevoerd. Dit is mede gedaan omdat het een getekend schip is van de geprezen ontwerper André Hoek. Deze Lemsteraak van Hoek is een snel wedstrijdschip met verlengde mast en sets wedstrijdzeilen.